Det började i juli månad 1919, då några båtägare samlades för att dryfta frågan angående bildandet av en motorbåtsklubb i Västerås. Staden hade då en befolkning på 30.600 invånare.
En kommitté tillsattes för att bland motorbåtsägarna utröna vilket intresse som fanns för en dylik sammanslutning.
I augusti samma år utlystes ett sammanträde varvid kommittén rapporterade att stort intresse fanns bland de vattenglada västeråsarna, varvid den föreslog bildandet av en klubb.
Sedan förslag till stadgar uppgjorts och godkänts beslutades om klubbens bildande, och fick namnet Västerås Motorbåtsklubb.
Klubbens huvudändamål var att inom Västerås med omnejd främja motorbåtssportens utveckling.
Klubbverksamheten
Hamnen:
Klubben har för sina medlemmar tillhandahållit slip- och kramanordningar för sjösättning resp. upptagningar av båtar. Till en början an vändes den på östra sidan av Svartån befintliga slipen, denna ersattes 1925 av en manuell kran väster om ån, inköpt av ASEA för 1175 kronor. Denna kran moderniserades efter några år med ett eldrivet vinschaggregat, som till full belåtenhet tjänade klubben till 1966, då den ersattes av ”telferkran” vid mackbryggan i Lögarängshamnen, denna revs 2012.
Klubbholme och klubblokal:
Under de första åren arbetade man inom klubben med att försöka hitta en lämplig klubbholme i Mälararkipelagen. Många förslag utreddes bland annat St.Skärplingen, Lindskär, Granskär, Kurö, Tallskär, Vretbo mfl.
År 1927 fick dåvarande kassören C. J. Ekstedt kännedom om Strömskär, genom ASEA-direktören Sjöberg som hade sommarstuga där och på grund av flyttning önskade sälja denna. Styrelsen upptog förhandlingar om köp av huset, varefter förhandlingar upptogs med holmens ägare, kammarherre David von Schinkel på Tidö, i avsikt att arrendera holmen. Efter dessa uppgörelser hade klubben byggnader till ett värde av ca 2500 kronor samt ett arrendekontrakt på 10 år gällande från 1 januari 1928. Detta kontrakt omtecknades sedemera år 1938 att gälla 49 år framåt. 1968 friköptes ön av ”Strömskärs ekonomiska förening” med avsikt att säkerställa marken för fortsatt verksamhet, dels för klubben och dels för båtfolk som har hyrt en markbit på vilken de har uppfört fritidshus.
Klubben hade härmed fått den så mycket efterlängtade tillflyktsorten. Det första var att ordna hamn sedan kom klubbhusfrågan på andra plats i önskelistan.
Hamnen vid klubbholmen har under de gångna åren tarvat stora kapital- och arbetsinsatser. Under 30- till 50-talet utgjordes den av träbrygga och pontonbrygga, och med pråmar som vågbrytare.
Den nuvarande bryggan, som har plats för ca 80 båtar, byggdes år1963 och kostade i material ca 6000 kr. Arbetet utfördes helt genom frivilliga insatser till en omfattning av ca 2000 timmar. 2010 renoverades bryggdäcket och nocken.
Som första klubbhus användes dir. Sjöbergs sommarstuga vid vilken byggdes en rund utedansbana med konformat plåttak och omgärdat med ett räcke av kupade timmerbalkar. Klubbhuset tillbyggdes och stod invigningsfärdigt till 20-årsjubeleét 1939.
När skaran av medlemmar bara växte och aktiviteterna ökade aktualiserades åter frågan om ytterligare utbyggnader, detta var år 1952. Klubben ordnade detta genom inköp av stadshotellets ”groggveranda” i staden, genom anbud. Byggnaden revs och återuppfördes ihop med det befintliga klubbhuset allt utfört av klubbmedlemmarnas ovärderliga arbetsinsatser. Klubbhuset har en golvyta av ca 250 m2. Sommaren 1967 krävdes åter nya åtgärder för att trygga klubbhusets framtida bestående. Ett enhetligt ryggåstak med täckning av aluminiumplåt uppfördes över hela byggnaden.
På klubbholmen finns även bostad för vaktmästaren. Vaktmästarstugan byggdes år 1961 och inrymde fram till 1968 även kiosk, vilken idag är placerad i klubbhuset.
Holmen blev genom klubbens medverkan elektrifierad år 1967.
Västerås Motorbåtsklubb, Box 1033, 721 26 VÄSTERÅS
Åter till startsidan